
2
Bijlage 2
Bijlage 2a – Afnemersanalyse
De afnemersanalyse is van groot belang, aangezien de klant centraal staat binnen marketing. Het is het eerste onderdeel van het ABCD-model. Het 6W's model van Ferrel geeft een goede basis voor de antwoorden die uit de afnemersanalyse moeten komen. Dit zijn: Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom wel, Waarom niet. Met de antwoorden die hieruit komen kunnen de kansen en bedreigen vanuit de afnemers verduidelijkt worden. (Afnemersanalyse, z.d.).
In het geval van Allteamsports is het belangrijk om vooraf de afnemers al te segmenteren, vanwege de vele verschillende soorten klanten die Allteamsports bedient. We onderscheiden vier verschillende categorieën: voetbalverenigingen, brandweer/publieke sector, universiteiten, en sportscholen.
2a.1 Voetbalverenigingen
De voetbalverenigingen zijn de core business van Allteamsports, aangezien het overgrote deel van de huidige afnemers voetbalverenigingen zijn (Bijlage 3a, Interview Allteamsports). Hierbij is er per vereniging één vaste contactpersoon voor Allteamsports, die uiteindelijk de bestellingen plaatst en daarmee de afnemer is. We focussen ons hier daarom op deze personen.
2a.1.1 Wie
Om inzichtelijk te krijgen wie de contactpersonen bij verenigingen precies zijn, hebben wij een enquête uitgezet, onder andere bij deze personen (Bijlage 4 - Enquête Doelgroep). Hieruit blijkt dat er voornamelijk mannen als contactpersonen zijn, wat logisch is bij voetbal wat een sport is waar voornamelijk mannen bij betrokken zijn. Verder zien we een sterke verdeling in leeftijden, maar het grootste deel is ouder dan 35 jaar. Ook in geografie is een verdeeld beeld te zien, met contactpersonen uit vele verschillende provincies. Dit laat zien dat Allteamsports door het hele land actief is en geen specifiek focusgebied heeft. Kijkend naar de functies van de contactpersonen zien we dat het grootste deel bestuursleden of commissieleden zijn bij de verenigingen.
Om meer van deze personen te weten te komen, hebben wij drie diepte-interviews gehouden (Bijlage 3b – Interviews Huidige Afnemers). Hieruit bleek dat deze personen hun taak bij de vereniging volledig vrijwillig doen naast hun reguliere dagelijkse leven. Zij hebben wel verantwoordelijkheid over het financiële aspect van de kledinginkoop, maar hebben hier zelf verder geen baten bij.
2a.1.2 Wat
Om duidelijk te krijgen wat afnemers in de vorm van voetbalverenigingen doen met de kleding van Allteamsports hebben we opnieuw inzichten uit de enquête en de diepte-interviews, maar ook vanuit het interview met Allteamsports (Bijlage 3a, Interview Allteamsports) (Bijlage 3b – Interviews Huidige Afnemers) (Bijlage 4 - Enquête Doelgroep).
De bestellingen die verenigingen doen zijn uiteraard het grootste bij de start van een nieuw seizoen. Veel verenigingen kopen voor alle leden een tenue die zij vervolgens in bruikleen kunnen nemen. Hierna wordt er gedurende het seizoen af een toe kleding bijbesteld, variërend van wekelijks tot eens per kwartaal. De grootste verenigingen hebben meer dan 1500 leden die ieder kleding ontvangen, terwijl kleinere verenigingen enkele honderden leden hebben. Vanzelfsprekend varieert de omzet van Allteamsports dan ook op dit gebied.
2a.1.3 Waar
Om te kunnen beantwoorden waar klanten de kleding nou echt kopen, hebben wij dit gevraagd in zowel het interview met Allteamsports als de interviews met verenigingen (Bijlage 3a, Interview Allteamsports) (Bijlage 3b – Interviews Huidige Afnemers). Hieruit komt naar voren dat bestellingen enkel geplaatst worden in direct contact tussen Allteamsports en de vereniging. Dit gaat voornamelijk via mailcontact. Voor verschillende verenigingen zijn er ook webshops voor de leden om extra kleding te bestellen, maar hier wordt vaak niet heel veel mee gedaan. Bovendien geeft Allteamsports zelf aan niet genoeg kennis over webshops te hebben om echt impact te maken.
2a.1.4 Wanneer
Voor de vraag wanneer de vereniging kleding bestellen hebben wij vragen gesteld aan Allteamsports zelf (Bijlage 3a, Interview Allteamsports). Zij geven aan dat, zoals eerder benoemd, de absolute piek in bestelling net voor het begin van een nieuw seizoen is. Over de rest van het jaar is het vanuit de verenigingen rustiger met bestellingen. Hierdoor kan er echt gesproken worden van een duidelijk hoogseizoen in de maanden juli-augustus-september, terwijl de rest van het jaar als laagseizoen beschouwd kan worden.
2a.1.5 Waarom wel
Om in te zien wat de huidige afnemers motiveert om met Allteamsports samen te werken, hebben wij opnieuw inzichten van de enquête en interviews gebruikt (Bijlage 3a, Interview Allteamsports) (Bijlage 3b – Interviews Huidige Afnemers) (Bijlage 4 - Enquête Doelgroep). De unieke kant van Allteamsports ligt in de service die zij kunnen bieden; door echt een persoonlijke relatie op te bouwen en maatwerk te leveren per klant. Dit wordt onderschreven door de verenigingen. In de enquête geeft bijna iedereen aan dat service de reden (of één van de redenen) is om voor Allteamsports te kiezen. Ook in de interviews met verenigingen komt naar voren dat het persoonlijke contact en de korte lijntjes als zeer grote plus wordt ervaren.
Uiteraard zien we ook dat de prijs vaak genoemd wordt als reden om uiteindelijk over de streep te gaan en voor Allteamsports te kiezen. Dit wordt in de enquête genoemd door meer dan de helft van de verenigingen. Ook in de diepte-interviews blijkt dat de prijs wel degelijk een grote rol speelt.
Kijkend naar concurrenten, horen wij in gesprek met zowel Allteamsports als met de verenigingen grote namen als voetbalshop.nl regelmatig naar voren komen als een alternatief. Dit is inderdaad een grote webshop die verenigingen aan zich bindt, waarbij zij een pagina op hun site wijden aan de clubshop van die vereniging. Ze doen dit al op deze manier voor 360 voetbalverenigingen. Het grote voordeel hiervan is de zeer gevestigde naam waarmee de vereniging samen kan werken. Het nadeel ligt er echter in dat het echte maatwerk en hoge service dan verdwijnt, wat Allteamsports juist een voordeel geeft.
Ook horen wij veel over lokale sportwinkels als alternatief. Dit zijn de sportwinkels die in hetzelfde dorp liggen als een vereniging. Het voordeel van een samenwerking daarmee is dat de winkel vaak erg bekend is onder de leden wat het makkelijk maakt voor de leden om kleding te passen en aan te schaffen. Het nadeel is dat deze winkels geen grote financiële voordelen kunnen realiseren voor de vereniging, waardoor het relatief goedkoper is om met Allteamsports samen te werken.
Al met al komt het er dus op neer dat Allteamsports een aantrekkelijke mix biedt van persoonlijke service en maatwerk per vereniging, samen met een financieel pakket wat erg lucratief is voor de verenigingen in vergelijking met andere partijen.
2a.1.6 Waarom niet
Zoals eerder genoemd, zijn er veel andere partijen waar verenigingen ook voor kunnen kiezen voor kleding.
Het grote voordeel waarom een vereniging niet voor Allteamsports maar voor voetbalshop.nl zou kiezen, ligt in de naamsbekendheid en reputatie van voetbalshop.nl. Het is eervol voor verenigingen om met zo'n grote partij samen te werken, zelfs als dat betekent dat ze enigszins een nummer worden en niet de beste service kunnen ontvangen.
Een lokale kledingwinkel heeft voor sommige verenigingen de voorkeur vanwege dat lokale gevoel en de loyaliteit aan een lokale onderneming die voor veel kleinere dorpen ook zeer belangrijk is. Dit is iets wat Allteamsports niet kan bieden.
2a.2 Brandweer/Publieke sector
Een zeer grote klant van Allteamsports is de Brandweer Twente. Voor deze partij levert Allteamsports sportkleding voor de medewerkers. Aangezien dit een grote klant is, gaven ze in gesprek met ons aan dat dit mogelijk een doelgroep is waar meer mogelijk is. (Bijlage 3a, Interview Allteamsports)
Om meer duidelijk te krijgen zijn wij in gesprek gegaan met de contactpersoon bij Brandweer Twente (Bijlage 3b – Interviews Huidige Afnemers). Hierin gaf hij onder andere aan dat het afsluiten van een nieuwe deal met een kledingleverancier bij de brandweer en eigenlijke in de gehele publieke sector via een aanbesteding gaat. Op basis van dit inzicht hebben wij op dat punt besloten dat dit geen optie is waar wij genoeg potentie in zien. Wij hebben dan ook geen volledige afnemersanalyse uitgevoerd.
2a.3 Universiteiten
Voor MUSST, de sportorganisatie van de Universiteit Maastricht, levert Allteamsports ook gepersonaliseerde sportkleding. Aangezien de sportorganisaties van universiteiten iets is waar Allteamsports ook meer mogelijkheden in ziet, zijn wij dit gaan onderzoeken.
Allereerst hebben wij de contactpersoon bij MUSST de enquête toegestuurd. Hieruit bleek dat er ontevredenheid is over de service van Allteamsports (Bijlage 4 - Enquête Doelgroep). Ook was er geen mogelijkheid om verder in gesprek te gaan.
Om deze groep toch verder te onderzoeken, zijn wij nog in gesprek gegaan met BRESS, een sportorganisatie die nauw samenwerkt met Breda University of Applied Sciences en de Avans hogeschool (Bijlage 3c – Interviews Potentiële Afnemers). Zij gaven aan dat iedere verschillende sportvereniging die deel is van BRESS zelf sportkleding regelt, en dat er niet echt behoefte is om dit centraal te regelen. Verder hebben wij nagevraagd bij SMM, maar hier is een meerjarig contract direct met sportkledingleverancier Robey.
Met deze inzichten hebben wij besloten dat wij hier ook geen potentie zien, en daarom niet de volledige afnemersanalyse door te lopen.
2a.4 Sportscholen
Een andere klant van Allteamsports is sportschool Ten Tije uit Apeldoorn. Dit is een sportschool uit een luxer segment, waarbij de focus meer ligt op levensstijl en community in plaats van de pure fitnessaanbieders als Basic-fit. Ten Tije was helaas niet beschikbaar voor contact. Desondanks hebben wij gesprekken gevoerd met tien sportscholen van een vergelijkbaar segment als Ten Tije, waarmee wij een potentiële afnemersanalyse hebben kunnen doen (Bijlage 3c – Interviews Potentiële Afnemers). Alle inzichten hierin komen dus vanuit deze interviews, tenzij anders vermeld.
2a4.1 Wie
De primaire contactpersonen van de sportscholen zijn over het algemeen de eigenaar of een manager binnen de sportschool. In tegenstelling tot bestuursleden van voetbalverenigingen, wat vrijwel altijd vrijwilligers zijn, hebben deze personen een commerciële verantwoordelijkheid en daarmee ook een grotere commerciële focus. Hierdoor hechten deze personen veel belang bij de uitstraling van de sportschool, wat natuurlijk ook naar voren komt bij kleding. Ze hebben dus echt een ondernemende mentaliteit en willen graag hun sportschool onderscheiden van anderen, in een markt die toch al sterk groeiend is.
Qua leeftijd is er best een ruime spreiding van deze personen, maar over het algemeen zijn de eigenaren en managers boven de leeftijd van 30 jaar. De sportscholen uit dit segment bevinden zich in heel Nederland, maar ze zijn veel gebruikelijker rond de randstand en welvarendere gebieden. Dit komt doordat sportscholen uit een luxer segment zich richten op een doelgroep met een hoger inkomen. Dit geeft ook ruimte voor investering in een premium uitstraling.
Hier hechten deze personen dan ook veel waarde aan. Ze willen echt een exclusieve uitstraling uitdragen, waar leden zich sterk mee verbonden voelen.
2a4.2 Wat
Uit de gesprekken blijkt dat de sportscholen beperkt gebruikmaken van branded sportkleding. De meeste sportscholen bieden eigenlijk alleen hun personeel kleding aan met het logo van de sportschool, maar echt structureel kleding aan leden aanbieden gebeurt nog niet veel. Als dit wel gebeurt, is dit vaak incidenteel zonder een vaste leverancier of duidelijke strategie. Zo ontstaan er situaties dat een sportschool gewoon een grote partij shirts inkoopt zonder een idee te hebben of het zal verkopen.
De kwantiteit van afname varieert dan ook per sportschool, dus ook de potentiële afname. Sommige scholen hebben slechts een paar shirts voor medewerkers laten drukken, terwijl anderen aangeven dat ze echt overwegen om een volledige kledinglijn op te zetten voor hun leden. De potentiële afname is hierdoor moeilijk in te schatten, maar kan aanzienlijk zijn.
Uit de gesprekken blijkt verder dat er geen aanvullende producten nodig zijn voor de sportscholen om kleding af te nemen, maar dat de kleding juist een aanvulling is op de bestaande dienst van de sportschool. Uit het gesprek met the Gym society hoorden wij dat zij kleding aanbieden als leden een bepaald aantal punten in hun loyaliteitsprogramma hebben gehaald. Dit soort programma's worden vaak bij premium sportscholen ingezet, en dit biedt dus een andere invalshoek waarvoor kleding ook ingezet kan worden.
2a4.3 Waar
Uit onze gesprekken blijkt dat sportscholen zich bij de aankoop van kleding voornamelijk online oriënteren. Google wordt het meest gebruikt als startpunt, waarbij gezocht wordt naar leveranciers van gepersonaliseerde sportkleding. Hierna wordt vaak contact gelegd met lokale drukkerijen of algemene sportwinkels, maar er is geen duidelijke voorkeursleverancier.
De afwezigheid van een vaste leverancier biedt kansen voor Allteamsports om een betrouwbare en gestructureerde oplossing aan te bieden. Een belangrijke wens onder de sportscholen die naar voren komt is een eenvoudig bestelproces, bijvoorbeeld via een gepersonaliseerde webshop waar leden direct hun kleding kunnen bestellen.
2a4.4 Wanneer
In tegenstelling tot voetbalverenigingen, waar de piek in kledingverkoop rond de start van het seizoen ligt, hebben sportscholen geen vaste aankoopcyclus. Kleding wordt vooral ingekocht wanneer er behoefte aan is, bijvoorbeeld bij het aannemen van nieuwe medewerkers of bij marketingcampagnes.
Wel zijn er duidelijke seizoensgebonden trends in het lidmaatschap van sportscholen, zoals een toename van nieuwe leden rond de jaarwisseling en vlak voor en na de zomer. Dit biedt kansen om in deze periodes kledingacties of promoties in te zetten.
2a4.5 Waarom wel
Er zijn verschillende redenen waarom sportscholen interesse hebben in branded sportkleding en waarom zij een samenwerking met Allteamsports aan zouden gaan.
Allereerst is het premium segment van sportscholen erg gefocust op branding. Doordat de sportschoolbranche steeds groter wordt is de onderscheiding steeds belangrijker, waardoor deze sportscholen een echte authentieke en exclusieve uitstraling willen hebben. Door branded sportkleding aan te bieden aan leden wordt dit gevoel van exclusiviteit enorm geholpen. Ook geldt het als extra publiciteit voor de sportschool als leden kleding van de sportschool ook in andere situaties dragen.
Daarnaast is er een grote vraag van leden zelf. Zo geeft de eigenaar van ClubAT35 in ons gesprek aan dat hij nog nooit branded sportkleding heeft gekocht, maar dat hij hier heel vaak vragen over krijgt van de leden. Dit is in lijn met veel van de andere contactpersonen die wij gesproken hebben. Dit betekent dus dat er een bestaande behoefte is waar Allteamsports op in kan spelen.
Een ander belangrijk aspect is dat Allteamsports het proces van het bestellen van kleding volledig uit handen van de sportscholen kan nemen. De sportscholen geven aan dat wanneer zij wel al eens kleding hebben afgenomen, zij dit zonder een structuur doen. Vaak doet iemand het er 'even bij'. Door een vereenvoudigd proces waarbij de sportscholen zelf weinig tot geen werk hebben aan de kleding, hoeven de managers en eigenaren zich niet bezig te houden met het proces.
Ook de service en het maatwerk wat Allteamsports kan bieden kan een sterke onderscheidende factor zijn. In tegenstelling tot grote, algemene sportkleding winkels en webshops kan Allteamsports echt een gepersonaliseerd pakket per sportschool aanbieden. Hierdoor kunnen hele specifieke wensen van sportscholen vervuld worden, wat erg aantrekkelijk is voor potentiële afnemers. Zij noemen dit in gesprekken ook als belangrijk punt.
Uiteraard speelt de prijs ook een rol, maar dit is veel minder doorslaggevend in dit segment in vergelijking met bijvoorbeeld een voetbalverenigingen. Wat wij in de gesprekken juist veel horen is dat de kwaliteit en uitstraling van de kleding van zeer groot belang is, en als dat met een wat groter prijskaartje komt, dat dit dan niet erg is. Uiteraard is het belangrijk om scherp te blijven op de prijs-kwaliteit verhouding, maar het is geen markt waar de kleding echt een commoditeit is waardoor de prijs zo laag mogelijk moet zijn.
2a4.6 Waarom niet
De belangrijkste reden dat sportscholen nog geen vaste kledingleverancier hebben voor branded sportkleding, is simpelweg omdat deze kleding geen prioriteit heeft in de bedrijfsvoering. De focus ligt vaak op het werven van nieuwe leden en de retentie van bestaande leden, en op het garanderen van goede trainingen van huidige leden. Dit is uiteraard ook waarvoor een sportschool is. Hierdoor wordt kleding al snel als een bijzaak gezien.
Verder zijn er ook praktische bezwaren. Sommige sportscholen zijn terughoudend over het extra werk wat het aanbieden van kleding meebrengt, zowel praktisch gezien als in administratie. Sommige sportscholen geven ook aan dat zij niet zeker zijn dat het echt rendabel zal zijn.
Er zijn ook genoeg alternatieven beschikbaar. Zo kunnen zowel lokale drukkerijen tot grote sportkledingwebshops kleding bieden. Wat hier echter mist is de gepersonaliseerde service die Allteamsports kan bieden.
Bijlage 2b – Bedrijfstakanalyse
De bedrijfstakanalyse bestaat uit 3 onderdelen, macro-omgevingsfactoren, algemene marktfactoren en concurrentie op de markt. De bedrijfstakanalyse is onderdeel van het ABCD-model en wordt gebruikt om de externe omgeving van in dit geval Allteamsports in kaart te brengen. Met de bedrijfstakanalyse worden kansen en bedreigingen vanuit de bedrijfstak in kaart gebracht. (Bedrijfstakanalyse, z.d.)
2b.1 DESTEP-analyse
De DESTEP-analyse is een analyse om de macro-omgeving in kaart te brengen. In deze analyse worden de omgevingsfactoren waarop een organisatie geen directe invloed heeft geanalyseerd. Hieronder wordt er gekeken naar trends en ontwikkelingen in de branche waarin Allteamsports opereert. (Eelants, 2020)
2b.1.1 Demografisch
Afname in sportverengingen
In 2000 telde Nederland ongeveer 28.000 sportverengingen en in 2023 nog bijna 26.000. Dat is een afname van ongeveer 7%. Dit blijkt uit de Monitor van het aantal sportverenigingen in Nederland 2024 van het Mulier Instituut. Hierbij nam het aantal zaalvoetbalverenigingen het sterkste af met –44%, gevolgd door veldvoetbal met –15%. (Mulier Instituut, z.d.). Deze ontwikkeling vormt een bedreiging voor Allteamsports, die zich richt op sportverenigingen en dan in het bijzonder de voetbalverenigingen.
Sporten met collega's
Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 36% van werkend Nederland ervoor open staat om samen met collega's te sporten. Dit blijkt uit het vitaliteitsonderzoek van OneFit. Sporten en werk combineren wordt dus steeds populairder. (Boom Management, 2023) De groeiende populariteit van sporten met collega's biedt kansen voor Allteamsports in de B2B-markt. Steeds meer bedrijven investeren in vitaliteitsprogramma's en teamactiviteiten, waarbij sport een belangrijke rol speelt. Dit sluit aan bij de diensten en producten van Allteamsports, zoals op gepersonaliseerde sportkleding voor bedrijven en instanties.
Groei fitnessbranche
Uit onderzoek, uitgevoerd door NL Actief, blijkt dat naar verwachting de wereldwijde markt voor gezondheids- en fitnessclubs zal groeien van 112,17 miljard dollar in 2023 naar maar liefst 202,78 miljard dollar in 2030. Dit betekent een stevige jaarlijkse groei van 8,83%, een getal dat het groeipotentieel van de sector benadrukt. Er ligt dus een kans voor Allteamsports, om zich verder uit te breiden in deze sector. (NL Actief, 2024). (Bijlage 2b.1, DESTEP-analyse)
2b.1.2 Economisch
Explosieve groei in e-commerce
Volgens gegevens van Statista zijn er in 2024 ongeveer 95.000 websites en postorderbedrijven actief in Nederland. Dit aantal is de afgelopen jaren flink gegroeid. In 2007 waren dit nog maar 5100 websites en postorderbedrijven. In onderstaande grafiek is te zien dat het aantal webshops en postorderbedrijven in Nederland een constante groei heeft doorgemaakt, met een bijzonder grote stijging in de jaren 2020-2024. (Tenda, 2024) (Statista, 2024)
Online webshops zijn dus razend populair. In 2024 kocht ruim 8 op 10 consumenten iets online. Dat is het hoogste percentage in de afgelopen 10 jaar. (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2024). Voor Allteamsports is het dus zeker interessant om online zichtbaar te zijn.

2b.1.3 Sociaal-cultureel
Casualisering van sportkleding
Tegenwoordig wordt sportkleding niet alleen nog maar gebruikt om in te sporten. Op straat kom je steeds vaker mensen tegen in voetbalshirtjes, sportleggins en joggingbroeken. Uit onderzoek van het Britse confectiebedrijf Simply Be blijkt dat bijna de helft van de vrouwen sportkleding draagt als ze niet sport. Mensen dragen steeds meer sportkleding buiten het sporten, omdat sportkleding vaak comfortabel zit. Sportkleding is tegenwoordig niet alleen maar kleding om in te sporten, maar wordt gezien als mode en comfortabele kleding die mensen ook dragen buiten het sporten om. Sportkleding wordt dus steeds meer "casual". (Correspondent, 2018) (Angerer, z.d.).
Bedrijffitness
Sinds de coronapandemie bieden steeds meer bedrijven fitness aan hun werknemers aan om de gezondheid en het welzijn van hun werknemers te bevorderen. (Ondernemer nieuws, 2024). Daarnaast blijkt hier ook steeds meer behoefte aan te zijn vanuit de werknemers. Dat blijkt uit Sport- en Beweegscans die de Vlaamse minister van Sport Ben Weyts (N-VA) heeft laten uitvoeren bij 45.000 werknemers uit 410 bedrijven. De intentie om meer te sporten is gestegen van 74% in 2020 naar 84% in 2023. (DPG Media Privacy Gate, z.d.) Dat steeds meer bedrijven sporten stimuleren en aanbieden voor hun werknemers, biedt een kans voor Allteamsports. Allteamsports zou de sportkleding kunnen verzorgen voor deze bedrijven. In deze markt zit nog veel potentie.
2b.1.4 Technologisch
Meer online concurrentie met komst e-commerce
Met de komst van e-commerce zijn er steeds meer online webshops waar gepersonaliseerde teamwear gemakkelijk besteld kan worden inclusief eigen clublogo. Verenigingen kunnen nu online gemakkelijk en snel hun teamwear ontwerpen en bestellen. De komst van deze online webshops vormt een bedreiging voor Allteamsports, dat zich zal moeten blijven onderscheiden in deze competitieve markt. (Zoetmulder, 2025)
Opkomst van AI
Steeds meer webshops maken gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om klantgedrag te analyseren en gepersonaliseerde aanbevelingen te doen. AI kan bijvoorbeeld helpen bij het voorspellen van trends, het optimaliseren van voorraadbeheer en het personaliseren van marketingcampagnes. Grote spelers in de sportkledingmarkt gebruiken AI om klanten automatisch producten aan te bevelen op basis van eerdere aankopen en zoekgedrag. Dit verhoogt niet alleen de klanttevredenheid, maar kan ook leiden tot hogere conversieratio's en omzet. Allteamsports heeft geen eigen website, maar werkt wel samen met verengingen en bedrijven die wel een website hebben. Op deze websites worden de producten van Allteamsports verkocht. Als Allteamsports deze technologische ontwikkelingen niet omarmt, loopt het risico achter te blijven bij concurrenten die AI inzetten om hun klantbeleving te verbeteren. Investeren in AI-gestuurde personalisatie kan daarom een strategische kans zijn om concurrentievoordeel te behalen en klanten beter te bedienen. (Julian & Julian, 2023)
2b.1.5 Ecologisch
Duurzaamheid steeds belangrijker
Consumenten worden zich steeds bewuster van de milieu-impact op hun aankopen en eisen daarom duurzame opties. Dit heeft geleid tot een ontwikkeling in de mode-industrie, waarbij merken transparanter zijn over hun productieprocessen en kiezen voor milieuvriendelijke materialen. Uit onderzoek, uitgevoerd door het onderzoeksbureau Ruigrok, blijkt dat volgens driekwart van de Nederlandse consumenten duurzaamheid belangrijk is voor bedrijven en winkels. Ruim de helft van de Nederlandse consumenten kiest wel eens voor een winkel, omdat deze zich inzet voor mens, milieu of maatschappij. Onder Generatie Z is dit zelfs 63%. Deze ontwikkeling geeft aan dat het voor bedrijven steeds belangrijker wordt op duurzaam te produceren en hier open en transparant over te communiceren naar de consument. Dit geldt dus ook voor Allteamsports. ([Onderzoek] Consumenten Kiezen Bewuster Voor Duurzame Winkels en Producten, z.d.) (Marketing Report, Lieselot Berentzen, z.d.) (Evert, 2024).
2b.1.6 Politiek-juridisch
Op politiek-juridisch gebied zijn geen relevante trends en ontwikkeling gevonden voor dit onderzoek. Daarom laten we deze categorie buiten beschouwing.
2b.2 Algemene marktfactoren
2b.2.1 Marktomvang en groei
Sportverenigingen
In Nederland hebben we momenteel ongeveer 26.000 sportverenigingen. Dit waren er in 2000 nog 28.000. De markt van sportverenigingen is afgelopen jaren afgenomen met 7%. Er verdwijnen steeds meer sportverenigingen, wat de marktgroei beperkt. Bovendien zijn sportverenigingen vaak slecht bemiddeld, waardoor hier vaak minder omzet te behalen valt. (Mulier Instituut, z.d.)
Als we specifiek kijken naar de voetbalverenigingen, waar Allteamsports zich op dit moment vooral op richt, dan zien we dat er momenteel meer dan 2800 voetbalverenigingen zijn in Nederland. Onder deze voetbalverenigingen vallen 1,2 miljoen voetballers. In de afgelopen jaren zijn ook het aantal voetbalverenigingen afgenomen. Er is een daling van 44% in zaalvoetbalverenigingen en een daling van 15% in veldvoetbalverenigingen. Dit markt van voetbalverenigingen is dus aan het krimpen, terwijl de concurrentie in deze markt wel erg hoog is. Dit kan een bedreiging vormen van Allteamsports. (Amateurclubs Groeien Uit Hun Jasje, KNVB Vraagt Politiek Om Meer Ruimte Voor Sport, z.d.) (Mulier Instituut, z.d.)
B2B
In Nederland telde we op 1 januari 2025 2.581.399 bedrijven die zijn ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. ("KVK Bedrijvendynamiek 2024: Voor het Eerst Sinds 10 Jaar Afname Aantal Starters", 2025)
We zien in de zakelijke markt steeds meer vraag naar sportkleding. Dit komt door de opkomst van bedrijffitness. Steeds meer bedrijven vinden het welzijn en de gezondheid van werknemers belangrijk. De wereldwijde corporate wellness-markt zal naar verwachting tussen 2022 en 2030 jaarlijks groeien met een samengesteld groeipercentage van 8%. (Bedrijfsfitness: De Belangrijkste Trends en Ontwikkelingen, 2023)
Daarnaast is er in de zakelijke markt ook steeds meer vraag naar bedrukte en gepersonaliseerde evenementenkleding. Bedrijven hebben teamwear nodig voor hardloopwedstrijden, bedrijfssporttoernooien en andere sportevenementen.
Tenslotte groeit de markt voor gepersonaliseerde werkkleding, waar sportieve bedrijfskleding onder valt, jaarlijks met 5%. (Reports, 2025)
De B2B-markt biedt veel potentie voor Allteamsports. Door strategisch in te spelen op bedrijfsfitness, evenementenkleding en sportieve werkkleding kan het bedrijf zich onderscheiden en nieuwe klanten aantrekken.
2b.3 Concurrentieanalyse
De concurrentieanalyse is uitgesplitst in voetbalverenigingen en sportscholen.
Voetbalverenigingen
Identificatie van concurrenten
In de markt voor voetbalverenigingen is Allteamsports actief als distributeur van sportkleding en teamwear. Binnen deze markt zijn er meerdere concurrerende partijen die eenzelfde of vergelijkbaar product- en dienstenaanbod hebben. De belangrijkste concurrenten zijn Voetbalshop.nl, lokale sportwinkels, en gespecialiseerde distributeurs zoals Deventrade. Hoewel deze partijen vaak wel een overlap kennen in aanbod, onderscheiden zij zich op verschillende vlakken zoals schaal, merkassortiment, service en relatiebeheer.
Producten en diensten van concurrenten
De producten en diensten die deze concurrenten aanbieden zijn in grote lijnen vergelijkbaar met die van Allteamsports. In samenwerkingen met verenigingen richten zij zich vooral op het leveren van teamwear van bekende merken als Nike, Adidas, Hummel, Robey, Stanno, JAKO en Craft. Daarbij bieden zij aanvullende services zoals het bedrukken van clublogo's en sponsoruitingen, het faciliteren van gepersonaliseerde online clubshops voor leden, en het leveren van teamaccessoires zoals sporttassen, sokken, trainingspakken en ballen. Bij sommige aanbieders is het tevens mogelijk om contractueel afspraken te maken over sponsorbijdragen in de vorm van kortingen, gratis materialen of een jaarlijkse vergoeding in ruil voor merkexclusiviteit. Dit is voornamelijk zo bij Voetbalshop.nl, vermoedelijk zodat zij op die manier meer webshopverkopen kunnen realiseren.
Doelgroep en afnemers
De afnemers binnen deze markt zijn voornamelijk amateurvoetbalverenigingen die bestaan uit jeugdteams, seniorenteams, G-teams en veteranen. De beslissers binnen deze verenigingen zijn vaak bestuursleden of leden van een kledingcommissie. Zij kijken niet alleen naar de prijs van teamwear, maar ook naar aspecten als betrouwbaarheid, leveringsgemak, sponsorvoordelen en de mate waarin een leverancier hen kan ontzorgen. Ook de wens tot consistentie in uitstraling en de mogelijkheid voor individuele leden om kleding te bestellen speelt een belangrijke rol in de keuze voor een distributeur. In veel gevallen worden deze beslissingen genomen voor meerdere jaren, wat betekent dat langdurige samenwerkingen eerder regel dan uitzondering zijn.
Prijsbeleid
De prijsstructuur binnen de markt is grotendeels transparant, maar wordt in de praktijk vaak beïnvloed door de grootte van de vereniging, het afnamevolume en de duur van het samenwerkingscontract. Grote distributeurs als Voetbalshop.nl hanteren een systeem waarbij de korting toeneemt naarmate de afname groter is. Daarnaast bieden zij sponsorbijdragen aan die meer waard worden bij exclusieve merkafname of contractduur. Lokale partijen hebben hier vaak minder ruimte voor, maar compenseren dat met flexibelere en persoonlijkere onderhandelingsvormen. Ook zit hier vaak een vorm van loyaliteit bij.
Service
Qua service is er binnen de markt een onderscheid zichtbaar tussen 'schaalgerichte' aanbieders en 'relatiegerichte' aanbieders. Grote spelers zoals Voetbalshop.nl bieden gestandaardiseerde serviceprocessen, zoals vaste bestelportalen, gestroomlijnde leveringen en automatische re-orders. Hoewel dit op grote schaal zeker voordelen oplevert, is er weinig ruimte voor persoonlijke begeleiding of maatwerk. Lokale sportwinkels en kleinere distributeurs bieden vaak een veel persoonlijkere aanpak. Zij zijn bereikbaar voor overleg, leveren soms zelfs fysiek aan huis of op locatie bij de club, en denken mee over logistiek, voorraadbeheer en sponsorstrategie. Allteamsports bevindt zich tussen deze uitersten in en kan zich onderscheiden door enerzijds service en maatwerk van hoog niveau te bieden, terwijl er anderzijds een gestroomlijnd en snel proces mogelijk is.
Onderscheidend vermogen van concurrenten
De concurrenten van Allteamsports onderscheiden zich elk op hun eigen manier. Voetbalshop.nl blinkt uit in digitale infrastructuur en assortiment: hun platform is gebruiksvriendelijk en ze beschikken over sterke merkdeals. Ook hebben zij een gevestigde naam, wat helpt in de reputatie als een vereniging met hun samenwerkt.
Lokale sportwinkels onderscheiden zich juist door langdurige persoonlijke relaties met clubs in hun regio, wat zorgt voor vertrouwen en loyaliteit.
Gespecialiseerde distributeurs zijn sterk in sporttechnisch maatwerk, waarbij zij bijvoorbeeld met clubs meedenken over wedstrijd- en trainingskleding, fanwear of jubileumcollecties.
Allteamsports heeft als onderscheidend vermogen dat het meerdere merken aanbiedt en zich niet afhankelijk opstelt van één leverancier. Hierdoor is het mogelijk om kledingkeuze volledig af te stemmen op de wensen van de club en haar leden. Daarnaast positioneert Allteamsports zich echt als adviseur en begeleider in plaats van verkoper, wat zorgt voor meer betrokkenheid bij de vereniging en een positieve relatie.
Marketingactiviteiten
De marketingactiviteiten van concurrenten zijn divers. Grote spelers als Voetbalshop.nl investeren fors in online marketing, via zoekmachine-advertenties, remarketing en samenwerkingen met influencers of bekende sporters. Daarnaast organiseren zij winacties en promoties rond toernooien en de start van het seizoen. Lokale sportwinkels en kleinere distributeurs leunen vooral op mond-tot-mondreclame en bestaande klantrelaties, soms aangevuld met minimale social media-activiteit.
Conclusie
De markt voor teamweardistributeurs richting voetbalverenigingen is concurrerend en sterk afhankelijk van relaties, merkvoorkeur en geleverde service. Allteamsports kan zich enigszins onderscheiden door de grote ervaring en de bestaande relaties, en ook staat service echt centraal waardoor ze veel beter maatwerk kunnen leveren ten opzichte van grotere partijen. Desondanks is de mate van concurrentie moordend hoog en daardoor heel erg ingewikkeld.
Sportscholen
Identificatie van concurrenten
De markt voor sportkleding binnen premium sportscholen is kleiner en specifieker dan die voor reguliere fitnessclubs. In tegenstelling tot ketens als Basic-Fit of Fit For Free, draait het bij premium sportscholen niet alleen om toegang tot fitnessapparatuur, maar om een bredere lifestylebeleving waarin community, persoonlijke begeleiding en variatie in sportaanbod centraal staan. Sportscholen als deze bieden doorgaans groeplessen, yoga, HIIT, fysiotherapie, voedingsadvies en in sommige gevallen zelfs wellnessfaciliteiten als een sauna of stoombad.
In deze context wordt sportkleding niet alleen functioneel gedragen, maar ook als verlengstuk van het merk van de sportschool gezien. Distributeurs binnen deze markt moeten dus niet alleen leveren, maar ook meedenken over uitstraling en merkidentiteit.
Binnen deze context heeft Allteamsports te maken met drie hoofdtypen concurrenten: lokale sportleveranciers, grote sportmerken zoals Gymshark, en algemene sportwinkels als Decathlon. Hoewel deze partijen verschillen in hun benadering, zijn ze allemaal relevant als alternatief voor premium sportscholen die kleding willen aanbieden aan leden of personeel.
Producten en diensten van concurrenten
De producten van deze concurrenten variëren sterk in aanbod, positionering en doel. Lokale sportleveranciers richten zich meestal op persoonlijke service en leveren vaak teamwear of basics van merken als Nike, Adidas, JAKO, Hummel of Craft. Zij bieden bedrukkingsmogelijkheden, advies op maat en leveren soms zelfs op locatie. Door hun kleinschaligheid zijn ze flexibel, maar missen ze vaak een specifieke focus op het premium sportschoolsegment.
Grote sportmerken zoals Gymshark benaderen de markt volledig anders. Zij verkopen sportkleding gefocust op fitness direct aan consumenten. Hun productlijn is gericht op uitstraling, comfort en lifestyle en sluit daarmee goed aan bij de wens van premium sportscholen om kleding te bieden die ook buiten de sportschool gedragen wordt. Gymshark biedt echter geen maatwerkoplossingen of samenwerkingstrajecten aan voor sportscholen, wat hen minder geschikt maakt als structurele partner. Om deze shirts te bedrukken moet daar weer een aparte partner voor komen, wat het proces erg lastig maakt.
Decathlon speelt een rol als laagdrempelig alternatief. Zij hebben eigen merken met zeer betaalbare sportkleding met redelijke kwaliteit. Voor premium sportscholen zijn zij geen voor de hand liggende partner, maar vormen ze wel indirecte concurrentie doordat leden hier individueel kleding aanschaffen. Decathlon levert geen maatwerk, maar kan wel aantrekkelijk zijn voor startende sportscholen met een kleiner budget of minder oog voor merkbeleving.
Doelgroep en afnemers
De doelgroep bestaat uit eigenaren, managers en marketingverantwoordelijken van premium sportscholen. Zij zijn op zoek naar sportkleding die aansluit bij hun merkidentiteit en community. Het gaat hierbij niet alleen om functionele kleding, maar om een totaalplaatje dat professioneel, stijlvol en uniek is. De kleding moet passen bij de beleving die zij hun leden willen bieden.
Leden van premium sportscholen zijn vaak bereid meer te betalen voor kwaliteit, aandacht en uitstraling. Voor deze doelgroep is sportkleding dus een middel om hun merk te versterken. Allteamsports speelt hierop in met zowel standaardoplossingen als volledig maatwerk. Ze begeleiden het hele proces: van ontwerp tot levering.
Een goed voorbeeld hiervan is de samenwerking met Ten Tije in Apeldoorn. Deze club focust op persoonlijke begeleiding en communityvorming. De samenwerking laat zien dat Allteamsports begrijpt hoe kleding meerwaarde kan bieden binnen het premiumsegment.
Prijsbeleid
Het prijsniveau binnen de markt verschilt per type aanbieder. Lokale sportleveranciers hanteren vaak flexibele prijzen op basis van relatie, afname en service. Merken als Gymshark werken met vaste consumentenprijzen zonder kortingen voor grotere afnames. Dat maakt ze minder interessant voor sportscholen die kleding willen inkopen of verkopen.
Decathlon is de goedkoopste optie, maar hun lage prijs gaat ten koste van exclusiviteit en uitstraling – juist belangrijke elementen binnen het premiumsegment. Allteamsports zit qua prijs tussen deze partijen in. De prijs hangt af van het volume, de mate van personalisatie en het type kleding. Door het leveren van maatwerk biedt Allteamsports toegevoegde waarde die verder gaat dan alleen prijs.
Servicegerichtheid
Op het gebied van service zijn de verschillen tussen aanbieders het grootst. Lokale leveranciers bieden vaak persoonlijke service en snelle communicatie, maar missen soms de schaal of expertise voor branding en ontwerp. Gymshark levert geen B2B-diensten, zoals personalisatie of voorraadbeheer. Decathlon richt zich op massa en biedt beperkte ondersteuning buiten hun standaardassortiment.
Allteamsports onderscheidt zich juist met hun servicegerichte aanpak. Ze denken mee over branding, leveren voorbeeld designs, zetten bestelsystemen op en begeleiden het hele proces. Deze actieve houding is belangrijk voor premium sportscholen, waar de kleding moet bijdragen aan de totale klantbeleving maar niet ten koste moet gaan van de tijd van de werknemers die het moeten regelen.
Onderscheidend vermogen van concurrenten
Elke concurrent heeft zijn eigen kracht. Lokale sportleveranciers zijn sterk in persoonlijk contact, Gymshark blinkt uit in merkbeleving en design, en Decathlon is aantrekkelijk vanwege de lage prijs en grote beschikbaarheid.
Allteamsports combineert juist meerdere sterke punten: kwaliteit, maatwerk, advies en logistiek. In tegenstelling tot Gymshark kunnen ze personaliseren, en waar Decathlon vooral massa levert, biedt Allteamsports begeleiding en strategisch advies. Dit maakt hun aanpak uniek binnen het premiumsegment.
Marketingactiviteiten
De marketingaanpak verschilt sterk per speler. Gymshark zet zwaar in op influencer-marketing en social media, uiteraard vooral gericht op consumenten. Decathlon gebruikt massacommunicatie, met nadruk op prijs en bereik. Ze vallen vooral terug op de reputatie van hun grote winkels. Lokale leveranciers vertrouwen vaak op bestaande relaties en mond-tot-mondreclame.
Hoewel Allteamsports nu eigenlijk hetzelfde werkt als lokale winkels in hun marketing, kunnen ze zich onderscheiden met een gerichte B2B-aanpak. Bijvoorbeeld door succesverhalen zoals die van Ten Tije in te zetten in LinkedIn-campagnes, of sportschoolhouders rechtstreeks te benaderen op hun e-mail met voorbeelden van branding. Op die manier kunnen ze precies op het juiste moment zichtbaar zijn bij de juiste beslissers.
Conclusie
Binnen het premiumsegment draait sportkleding niet alleen om functionaliteit, maar vooral om de uitstraling die het merk van de sportschool ondersteunt. Waar lokale partijen uitblinken in service, Gymshark in stijl en Decathlon in prijs, biedt geen van deze aanbieders een totaalpakket.
Allteamsports heeft juist de mogelijkheid om zich te profileren als strategisch partner. Door te focussen op maatwerk, meedenken en persoonlijke begeleiding, sluit hun aanbod goed aan bij de wensen van premium sportscholen. De samenwerking met Ten Tije laat zien dat dit werkt, en maakt een sterk voorbeeld richting potentiële nieuwe klanten.
Bijlage 2c – Concurrentenanalyse
2c.1 Lokale sportwinkels
Algemeen profiel
Lokale sportleveranciers zijn meestal kleine sportwinkels die erg afhankelijk zijn van hun bestaande netwerk in de regio. Ze werken vaak met teamwear-merken die in het algemeen wat minder bekend zijn zoals JAKO of Craft, en leveren voornamelijk aan sportteams, scholen en in sommige gevallen ook sportscholen (Bijlage 3c – Interviews Potentiële Afnemers).
Sterke punten
Sterke klantrelaties door persoonlijk contact.
Flexibel in communicatie en levering.
Mogelijkheid tot het organiseren van pasmomenten op locatie.
Zwakke punten
Beperkte kennis van branding en marketing.
Weinig focus op merkbeleving of positionering van de klant.
Lage online zichtbaarheid en beperkte schaalmogelijkheden.
Strategie en marktpositie
De kracht van deze leveranciers ligt in hun persoonlijke service en nabijheid. Voor standaard teamkleding zijn ze vaak een prima keuze. Voor premium sportscholen die waarde hechten aan uitstraling en merkidentiteit, sluiten ze echter minder goed aan. Door het ontbreken van een duidelijke focus op branding en beleving, zijn ze minder geschikt voor clubs die sportkleding willen inzetten als verlengstuk van hun merk.
2c.2 Gymshark
Algemeen profiel
Gymshark is een internationaal sportmerk dat zich volledig richt op consumenten. Het merk positioneert zich sterk binnen de sportieve lifestyle, met veel aandacht voor design, branding en zichtbaarheid op social media. De kleding is modern, kwalitatief en populair bij een jongere doelgroep die veel waarde hecht aan uitstraling. (Foley, 2025)
Sterke punten
Sterke merknaam met internationale bekendheid (Het Succes van Gymshark Verklaard, 2021).
Hoogwaardige en modieuze sportkleding (Barton, 2024).
Grote online zichtbaarheid via influencers en campagnes (Het Succes van Gymshark Verklaard, 2021).
Zwakke punten
Geen mogelijkheden voor B2B-samenwerkingen of personalisatie (Bijlage 3c – Interviews Potentiële Afnemers).
Geen ondersteuning of service richting sportscholen (Bijlage 3c – Interviews Potentiële Afnemers).
Geen aanbod op het gebied van merkidentiteit of clubkleding (Gymshark, z.d.).
Strategie en marktpositie
Gymshark werkt volgens een D2C-model (direct-to-consumer), waarbij de volledige focus ligt op het aanspreken van individuele sporters (Gymshark Marketing Strategy Breakdown: Influencers, Community, And Social-First Growth, z.d.). Het merk is aantrekkelijk vanwege zijn imago en uitstraling, maar biedt geen oplossing voor sportscholen die kleding zoeken voor hun trainers of leden. Hierdoor is Gymshark vooral een indirecte concurrent: sportscholen die zelf geen kledinglijn willen voeren, verwijzen leden soms naar merken als Gymshark. Voor clubs die juist op zoek zijn naar maatwerk en merkversterking via kleding, is dit merk echter geen geschikte partner.
2c.3 Decathlon
Algemeen profiel
Decathlon is een internationaal opererende sportwinkelketen met een breed assortiment sportartikelen en -kleding. Ze richten zich vooral op prijsbewuste consumenten en verkopen voornamelijk producten van hun eigen merken, zoals Domyos en Kiprun. De focus ligt op functionaliteit, bereikbaarheid en lage prijzen. (About Decathlon, z.d.) (Lectra, 2025) (Decathlon, z.d.).
Sterke punten
Zeer lage prijsstelling.
Groot en toegankelijk assortiment.
Landelijke dekking met veel fysieke winkels
Zwakke punten
Geen opties voor maatwerk of personalisatie
Beperkte merkbeleving, weinig passend bij het premiumsegment.
Geen specifieke ondersteuning of samenwerking richting sportscholen
Strategie en marktpositie
Decathlon scoort goed op prijs en bereik en is aantrekkelijk voor de massa. Toch sluit het aanbod nauwelijks aan bij de wensen van premium sportscholen, waar uitstraling en merkidentiteit juist centraal staan. De kleding is vooral functioneel en mist de beleving die voor deze doelgroep belangrijk is. Voor sportscholen met een sterke positionering en hogere prijsstelling vormt Decathlon dan ook geen directe oplossing. Wel kan het voor individuele leden een laagdrempelig alternatief zijn wanneer er geen kledinglijn via de club beschikbaar is.
2c.4 Intersport
Algemeen profiel
Intersport is een internationale sportwinkelketen met een breed aanbod in sportkleding en schoenen. Ze verkopen zowel A-merken als eigen labels zoals Energetics. Sommige vestigingen bieden daarnaast teamwear aan voor sportclubs en verenigingen. (Intersport, z.d.) (Intersport Twinsport, z.d.)
Sterke punten
Groot assortiment en landelijke dekking met veel winkels.
Bekende en betrouwbare naam binnen de Nederlandse sportretail. Zowel gericht op consumenten als op B2B-klanten.
Zwakke punten
Geen specifieke focus op het premium sportschoolsegment.
Beperkte mogelijkheden voor maatwerk of branding.
Gericht op prijs en volume, niet op merkstrategie of beleving.
Strategie en marktpositie
Intersport is vooral geschikt voor sportscholen die snel kleding willen inkopen zonder te veel eisen aan uitstraling of personalisatie. Voor premiumclubs is het aanbod te generiek en ontbreekt de mogelijkheid om zich echt te onderscheiden via sportkleding. Daardoor sluit het minder goed aan op sportscholen die hun merkidentiteit willen versterken via kleding.
2c.5 Nike Teamsport distributeurs
Algemeen profiel
Nike biedt teamwear en sportkleding aan via geselecteerde distributeurs. Clubs en bedrijven kunnen deze kleding niet direct bij Nike bestellen, maar moeten dit regelen via erkende partners van Nike (Bijlage 3a – Interview Allteamsports).
Sterke punten
Zeer sterke internationale merknaam (Jens, 2024).
Hoogwaardige producten met een sportieve en professionele uitstraling (Centeno, 2024).
Geeft prestige en status aan sportscholen die met het merk samenwerken (Bijlage 3c – Interviews Potentiële Afnemers).
Zwakke punten
Geen directe toegang voor kleinere sportscholen of clubs.
Beperkte aanpassingsmogelijkheden qua ontwerp of branding.
Service en begeleiding zijn afhankelijk van de distributeur.
Strategie en marktpositie
Nike staat bekend om kwaliteit en imago, maar is vanuit hunzelf echt enkel gefocust op b2c. Voor premium sportscholen is het merk aantrekkelijk, maar de beperkte flexibiliteit maakt samenwerking lastig.
2c.6 Totaaloverzicht
