
Onderzoek
Modern Citizens NL
Jouw titel
Stap 0: De organisatie
De organisatie waarbij ik stage zal lopen, en waar ik dus ook mijn onderzoek uit zal voeren, is Positive NL. Om een duidelijk beeld van de organisatie te krijgen, heb ik door middel van het Business Model Canvas (bijlage 1) het bedrijf in kaart gebracht. Dit heeft een duidelijk beeld geschept over de bedrijfskundige achtergrond van Positive NL.
Positive NL is een digital marketing agency met een full-service aanbod, gedreven door inzicht, creativiteit en technologie. Positive helpt bedrijven om bedrijfsprestaties te verbeteren door digitale en innovatieve klantervaringen te creëren. Dit wordt gedaan door specialismen en krachten te bundelen van verschillende marketing-aspecten.
Positive NL is onderscheidend van andere digital marketing agency's door een uitgebreid, full-service pakket aan te bieden (bijlage 1.4), wat Positive een one-stop-shop maakt voor campagneontwikkelingen. Dit omvat alles, van contentcreatie en design tot aan strategieontwikkeling. Alle services zijn ondergebracht bij drie verschillende pijlers: 'Social & Content', 'Design & Build', en 'Ads & Influencers' (bijlage 1.2).
- Social & Content: omvat alle content creatie. Dit loopt van het ontwikkelen van een strategie, tot het maken van de content, waarin de mogelijkheden breed zijn: van fotografie tot motion design, animatie en (short-form) video.
- Design & Build: binnen het digitale domein kan een website of app veel betekenen voor het digitale succes van een merk. Het designen en bouwen hiervan wordt door dit team gedaan.
- Ads & Influencers: dit is het team waar ik stage loop. Om maximale impact te maken met content, kan advertising de sleutel zijn. Wij kunnen hiervoor allerlei kanalen inzetten die voor de klant resultaat kunnen boeken; Facebook, Instagram, LinkedIn, Google Search, Google Display, Google Performance Max, YouTube, DPG, TikTok en Snapchat worden allemaal regelmatig ingezet.
De bedrijven waar Positive NL voor werkt gelden als de doelgroep. Hierin heeft Positive NL een breed scala aan verschillende klanten; onder de huidige klanten vallen zowel B2C bedrijven, B2B bedrijven en zelfs NGO's. Deze bedrijven opereren zowel nationaal als internationaal. De klanten zijn verspreid over vele verschillende industrieën. De doelgroep is dus zeer breed. (bijlage 1.7)
Positive NL is onderdeel van het Candid platform (bijlage 1.1). Candid is een wereldwijde full-service marketing- en communicatiegroep, met verschillende agency's binnen media, branding en communicatie. Positive NL valt onder dit platform binnen de communicatietak. Hierin vallen ook Positive UK en Creature London. Binnen de huidige situatie werken deze agency's niet samen, maar er zijn gesprekken om deze drie agency's als één bedrijf verder te laten gaan. Positive NL valt weliswaar onder Candid, maar behoudt vrijheid om zelf stappen te zetten binnen de digital marketing wereld.
Naast een bedrijfskundige achtergrond, is het ook essentieel om vast te stellen wat de missie van Positive NL is. Hiervoor heb ik het Golden Circle model gebruikt (bijlage 2), aangezien dit model het geloof en de overtuiging van het bedrijf bevat. De missie van Positive NL, is om een leidende rol te spelen in de digitale marketingwereld door de bedrijfsprestaties van klanten te verbeteren en duurzame groei te garanderen, waardoor meer inkomsten gegenereerd worden voor de klant.
Update 16/10: sinds 16 oktober zijn Positive NL, Positive UK en Creature London samengegaan onder de naam Modern Citizens. Op de lange termijn zullen de verschillende teams hun dienstverlening gaan verenigen, maar binnen de termijn van mijn stage zal er weinig tot geen verschil zijn in de werkzaamheden die wij in Nederland uitvoeren, en wij zullen nog niet gaan samenwerken op lopende projecten bij bestaande klanten. Dit maakt bovenstaande informatie nog altijd up-to-date en accuraat. In het vervolg van dit verslag zal ik niet langer refereren naar 'Positive NL', maar naar 'Modern Citizens NL'.
Stap 1: Challenge Formuleren
In de eerste weken van mijn stage hadden wij nog geen vraagstuk gedefinieerd. Na verschillende gesprekken met Naji Bazzi (Manager Paid Media & Strategy, en mijn stagebegeleider) kwam een belangrijke probleemstelling naar voren: het genereren van leads. Tijdens de pandemie en de bijbehorende economische moeilijkheden in Nederland zijn een deel van de klanten van Modern Citizens NL vertrokken. Als reden hiervoor geven deze bedrijven vaak aan als eerst te moeten snijden in hun marketingbudget, en dat is juist waar agency's van afhankelijk zijn. Nu de pandemie over is en bedrijven hun marketingbudgetten weer iets kunnen verhogen, ligt er potentie om weer nieuwe klanten aan te trekken. Hier ligt echter ook de uitdaging.
Als onderdeel van het Candid platform, komen een groot aantal leads via andere Candid-bureaus. We spreken hier over 'interne leads'. Veel klanten van Candid maken gebruik van de service van verschillende Candid-bureaus. Wanneer er een nieuwe klant aansluit bij één van deze bureaus, en deze klant zoekt services die binnen de services van Modern Citizens NL passen, worden wij aangehaakt. Wanneer dit gebeurt, is Danny van Heusden (Manager Business Development) het aanspreekpunt. Dit proces verloopt erg goed.
Maar het genereren van 'externe' leads verloopt moeizaam. Dit zijn de leads die binnen zijn gekomen als gevolg van marketingcommunicatie van Modern Citizens NL. Deze marketingcommunicatie is onder Danny's eindverantwoordelijkheid, maar hier is weinig tijd voor en niet de hoogste prioriteit. Hierdoor belandt dit vaak op de stapel. Dit is een reden dat het genereren van externe leads moeizaam verloopt.
Hierbij komt de lopende overgang van Positive NL naar Modern Citizens NL. Doordat er op het moment van onderzoek nog geen centrale strategie is voor zowel Modern Citizens UK en Modern Citizens NL op het aspect van leadgeneratie, is het moeilijk hier vorderingen op te maken.
De wens van Naji is om aan het einde van het onderzoek concrete leerpunten te hebben omtrent een strategie die Modern Citizens NL kan inzetten om externe leads te genereren. Dit omvat de te gebruiken platformen, het type content en de boodschap die overgebracht moet worden.
Om een duidelijk beeld te vormen van de stakeholders waar ik tijdens dit onderzoek mee te maken zal hebben. Hiervoor heb ik een stakeholderanalyse gemaakt (bijlage 3). Hieruit komt naar voren dat Naji en Kevin Eggink (Paid Media Specialist) sleutelfiguren zullen zijn binnen het onderzoek. Naji is een sleutelfiguur als stagebegeleider/opdrachtgever, maar ook vanuit zijn expertise als Manager Strategy, wat ook de richting van dit onderzoek zal zijn. Kevin krijgt binnen zijn dagelijkse werkzaamheden regelmatig aanvragen voor mediastrategieën voor onze klanten, waardoor hij hierin kan adviseren. Ook is Kevin een directe collega binnen mijn stagewerkzaamheden, waardoor ik regelmatig zijn advies over het onderzoek zal vragen. Dit maakt hem ook een sleutelfiguur.
Om actie te ondernemen is het op korte termijn zaak om de challenge te begrijpen; hiervoor zal ik mij verdiepen in leadgeneratie door theoretisch onderzoek. Met deze kennis zal ik de interne en externe analyse van het vraagstuk uitvoeren.
Stap 2: Theoretisch onderzoek naar de Challenge
Om een goede uitvoering van de rest van het onderzoek te garanderen, is het zaak om mijn kennis over het marketingonderwerp van de challenge te versterken. Hierbij is mijn challenge al redelijk specifiek, waarbij het onderwerp leadgeneratie is. Hier zal ik mij in deze stap dus verder in verdiepen.
2.1 Leadgeneratie: Definitie
Leadgeneratie is het wekken van interesse van potentiële klanten met als doel om de omzet te verhogen (Wat Is Leadgeneratie?, z.d.). Hierbij is een lead een bedrijf of persoon die interesse heeft getoond in de aankoop van een product of dienst (Wat Is een Lead? - OMA Legt het Uit!, 2025). Het doel is uiteindelijk om van een lead ook een daadwerkelijke klant te maken, door ze de door de marketing funnel te begeleiden.
2.2 Leadgeneratie en Digital Marketing
Modern Citizens NL opereert in een digital marketing landschap, wat betekent dat online marketingtools- en technieken essentieel zijn voor effectieve leadgeneratie. In de digitale marketingwereld zijn vele verschillende mogelijkheden die ingezet kunnen worden voor leadgeneratie: contentmarketing, zoekmachineoptimalisatie (SEO), social media marketing (SEA, Social Ads), en e-mailmarketing.
Contentmarketing
Contentmarketing is één van de vele manieren om potentiële klanten te bereiken. Hierbij is het doel om door middel van waardevolle content een connectie te maken met de doelgroep, door zichtbaar te zijn in de gehele marketingfunnel (De Jong, 2023). Hierdoor kan je de doelgroep aantrekken, converteren en behouden, door een waardevolle relatie met deze doelgroep op te bouwen. De content die ingezet kan worden is heel erg breed en specifiek voor de doelgroep; dit kan van blogs tot YouTube video's zijn.
Zoekmachineoptimalisatie (SEO)
Zoekmachineoptimalisatie, of SEO (Search Engine Optimization) omvat alle processen die de vindbaarheid van een webpagina in zoekmachines op een organische manier optimaliseren (Kamouchi, z.d.). Hierbij is Google de meest gebruikte zoekmachine. Een website die is geoptimaliseerd voor zoekmachines, kan helpen organisch verkeer naar de website te genereren, wat een essentieel onderdeel is van het genereren van leads.
Zoekmachineadvertenties (SEA)
Naast organisch verkeer, kan je ook op zoekmachines adverteren. Dit wordt aangeduid als SEA (Search Engine Advertising). Met SEA worden de betaalde advertenties op zoekmachines bedoeld, die veelal bovenaan een de zoekpagina verschijnen. Hierbij adverteer je op zoekwoorden (IMU BV, 2022). Wanneer een gebruiker het zoekwoord intypt, verschijnt de advertentie boven de organische resultaten. Dit vergroot de zichtbaarheid van de website, wat weer helpt om meer bezoekers van de website te genereren en zo leden van doelgroep binnen de marketing funnel te krijgen.
Social Ads
Onder Social Ads vallen betaalde advertenties op alle sociale platformen. Populaire keuzes hierbij zijn platformen als Facebook, Instagram en LinkedIn, maar ook kanalen als YouTube, TikTok, Snapchat of X (Wat Is Social Media Advertising? | Mr Online Marketing, z.d.). Het adverteren via deze platformen biedt een laagdrempelige weg om de doelgroep te bereiken. Met relatief kleine budgetten is het op deze platformen mogelijk om veel mensen te bereiken. Door de grote hoeveelheid data kan er ook zeer gericht worden getarget op personen met bepaalde interesses.
E-mail marketing
E-mail marketing omvat het verzenden van gepersonaliseerde e-mails op basis van interesses en eerder online gedrag van de doelgroep (FIZZ Marketing & Communicatie, z.d.). E-mail marketing kan overal in de funnel worden ingezet, maar is vooral effectief voor het onderhouden van bestaande klantrelaties.
2.3 Leadconversie
Naast het genereren van leads, is ook het converteren van leads van belang. Dit is de laatste fase van de funnel. Hierbij zijn twee aspecten essentieel:
Lead Scoring
Lead scoring is een methode waarbij leads op basis van gedrag (zoals het openen van e-mails of interactie met content) een socre krijgen, waarmee deze leads gekwalificeerd worden en naar de juiste fase van de funnel worden geleid (Online Succes, 2019).
Lead Nurturing
Lead nurturing omvat het onderhouden van de relatie met een lead, door het aanbieden van waardevolle en gerichte informatie die past bij de fase van de funnel waar de lead zich in bevindt (Prins, 2023). Dit zorgt dat de lead niet uit de funnel valt.
2.4 Analyse
Om de effectiviteit van de ingezette strategie te meten, is het van belang om gebruik te maken van beschikbare analysemethoden en tools. Voor ieder ingezet kanaal zijn hier verschillende opties voor. Om duidelijk te maken hoe de performance naar verwachting is geweest, is het essentieel om vooraf verwachtingen op te stellen in de vorm van KPI's:
KPI's
KPI's (Key Performance Indicators) zijn variabelen waarmee prestaties te meten zijn (Mulder, 2021). De variabelen die vooral verbinding vinden met digital marketing, zijn overal het algemeen termen als: websitebezoekers, bounce rates, ROI (Return On Investment), CPC (Cost-per-Click), etc.
2.5 Conclusie
Met de opgedane kennis van leadgeneratie, met nadruk op digitale marketingtools, heb ik nu een stevig fundament voor het vervolg van het onderzoek, met allereerst de interne en externe analyse.
Stap 3: Intern onderzoek naar de Challenge
Om zowel de interne problemen als de kansen binnen Modern Citizens NL te identificeren, heb ik intern onderzoek uitgevoerd. Hierbij heb ik zowel desk- als fieldresearch ingezet. Met deze resultaten creëer ik een stabiele basis met belangrijke inzichten, die zullen helpen om de challenge te herkaderen tot een reframed problem.
3.1 Organisatie en strategie
Om het personeel van Modern Citizens NL in kaart te brengen, heb ik een organisatiestructuur opgesteld (bijlage 4). De organisatiestructuur van Modern Citizens NL is relatief plat. Aan de top staat Robbert Gangadin als Managing Director, tevens één van de oorspronkelijke oprichters van Daily Dialogues in 2012, wat later Positive NL werd en vervolgens Modern Citizens NL is geworden. Onder hem bevindt zich een managementlaag, waarbij ieder lid van het management team (MT) één of meerdere teams aanstuurt. Door de platte organisatie wordt directe communicatie en snelle besluitvorming enorm bevorderd. Dit is een van van de sterke punten van het bedrijf, en draagt bij aan de flexibiliteit wat een belangrijk deel is van de waardepropositie (bijlage 1.4).
Het genereren van leads is hoofdzakelijk de verantwoordelijkheid van het Account team, wat onder leiding staat van Danny. Om het huidige proces rond het genereren van leads duidelijk te krijgen, heb ik een interview gehouden met Danny (bijlage 5). Uit dit interview kwamen verschillende belangrijke inzichten naar voren.
Sinds de overgang van Positive NL naar Modern Citizens NL is er nog geen strategie rond leadgeneratie vastgesteld. Dit moet samen met met Modern Citizens UK afgestemd worden, maar dit zal in een later stadium pas gebeuren. Voor de overgang naar Modern Citizens NL lag de focus in de strategie rond leadgeneratie binnen de Candid-groep, waarbij werd gezorgd dat duidelijk was wat wij voor andere bureaus kunnen betekenen. Extern werd voornamelijk gebruik gemaakt van LinkedIn.
Er zijn eerder testen uitgevoerd met het genereren van leads buiten de Candid-groep om. Hierbij is gebruik gemaakt van LinkedIn advertenties en een e-mail campagne. Hieruit kwam dat e-mail effectief is om een afspraak te krijgen, maar dat het essentieel is om eerder in de funnel awareness te creëren. Voor die beginfase bleek LinkedIn zeer effectief. Momenteel lopen er echter geen campagnes. Wel wordt er organische content geplaatst via Linkedin, waarbij het type content dat ingezet wordt uiteenloopt van cases, tot behind-the-scenes video's. Dit wordt enkel organisch ingezet, zonder een doelstelling als leadgeneratie.
Stap 4: Extern onderzoek naar de Challenge
Om de externe situatie van Modern Citizens NL in kaart te brengen, heb ik gebruik gemaakt van het ABCD-model.
4.1 Afnemersanalyse
Om inzicht te krijgen in de behoeften van onze klanten, heb ik persona's gemaakt (bijlage 6). Deze zijn opgedeeld in drie verschillende bedrijfsprofielen: B2C, B2B en NGO. Modern Citizens NL heeft klanten in ieder van deze bedrijfsprofielen, en ook nieuwe klanten kunnen van ieder van deze profielen zijn. Het creëren van een persona helpt om de klant te visualiseren en geeft een duidelijk beeld van hun behoeften en de problemen waarmee zij te maken hebben. Hieruit kwamen de volgende opvallendheden:
B2C
Het grootste deel van de B2C klanten van Modern Citizens NL zijn middelgrote retail bedrijven. De contactpersonen bij deze bedrijven zijn over het algemeen marketing medewerkers met een hoge senioriteit, vaak op directie- of managementniveau. Dit geeft de basis voor het visualiseren van de persoon. Hierbij zijn de doelen om de online verkoop te stimuleren, het merkimago te versterken en de marketinguitgaven te optimaliseren met meetbare resultaten. De uitdagingen zijn de zeer verzadigde retailmarkt, het behouden van klantloyaliteit in een snel veranderende wereld, en het effectief targeten van jongere leeftijdsgroepen. Op basis hiervan wordt verwacht dat Modern Citizens NL innovatie en trendy marketingstrategieën aanlevert, sterke social media campagnes opzet, en een hoge ROI behaalt op digitale advertenties.
B2B
De B2B klanten van Modern Citizens NL zijn sterk verdeeld over een groot aantal branches. Vaak zit er wel een technologische zijde aan het bedrijf. Als basis voor deze persona kijken we naar een CEO van een B2B tech startup. De doelen van dit bedrijf zijn het genereren van leads via digitale kanalen, het positioneren als marktleider in innovatie technologie, en het educateren van potentiële klanten over complexe producten. De uitdagingen die er liggen bevatten het uitleggen van complexe technologie aan een niet-technisch publiek, het onderscheiden van grotere, meer gevestigde concurrenten, en het opbouwen van een sterk B2B merk. Hiermee zijn de verwachtingen van Positive om diepgaande content strategieën te ontwikkelen, die technische concepten effectief vereenvoudigen. Daarnaast is het belangrijk effectieve SEA in te zetten om de zichtbaarheid te verhogen. Verder is de ontwikkeling van een professionele digitale aanwezigheid die vertrouwen van de consument genereerd van groot belang.
NGO
De NGO's waar Modern Citizens NL mee werkt, bevinden zich voornamelijk in de milieu sector, waarbij de focus ligt op bewustzijn rond duurzaamheid en recycling. Deze organisaties zijn in mindere mate op marketing gericht, maar eerder op communicatie. Hierbij zijn de contactpersonen vaak communicatie managers, wat de rol is die in dit persona als voorbeeld centraal staat. De doelen van deze organisatie zijn om bewustwording rond milieukwesties te vergroten, fondsenwerving online te verhogen, en vrijwilligers werven. De uitdagingen hierin zijn de beperkte budgetten, de concurrentie met andere non-profits, en de communicatie die hoopvol moet zijn ondanks de complexe en soms gevoelige informatie. De verwachtingen van Modern Citizens NL zijn hierbij het ontwikkelen van een creatieve en kostenbesparende digitale strategie, het ontwikkelen van campagnes die positieve emotie en actie oproepen, en het ontwikkelen van een strategie die specifiek gericht is op het bouwen van een community.
De behoeften die uit deze persona's voortkomen heb ik verwerkt in een klantprofiel (bijlage ?). Dit heb ik vergeleken met het value proposition canvas (bijlage ?). Hieruit komt voort dat Modern Citizens NL goed inspeelt op de behoefte van de klant, door relevante pain relievers en gain creators aan te bieden die goed inspelen op de behoeften van de doelgroep. Dit is een kracht van Modern Citizens.
4.2 Bedrijfstakanalyse
Om de bedrijfstak waar Modern Citizens NL zich in bevindt in kaart te brengen, heb ik algemene marktfactoren in kaart gebracht (bijlage ?), de mate van concurrentie geanalyseerd (bijlage ?), en door middel van DESTEP de macro omgevingsfactoren uiteengezet (bijlage ?).
Algemene marktfactoren
Uit marktonderzoek heb ik de algemene marktfactoren in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat de Nederlandse economie in een instabiele periode zit als we kijken naar de afgelopen jaren. Hiertegenover staat echter wel dat de helft van de bedrijven in Nederland en België verwachten hun marketingbudgetten te gaan verhogen. Dit is een kans voor Modern Citizens NL, om hierop in te spelen.
Verder blijkt dat LinkedIn een zeer effectief platform is voor het bereiken van B2B-besslisingsbevoegden. 80 procent van de B2B leads die worden gegenereerd op sociale media, is afkomstig van LinkedIn. Hierbij zijn Lead Gen Forms een nieuwe advertentievorm die deze leadgeneratie binnen LinkedIn een sterke boost heeft gegeven. Ook dit is een kans voor Modern Citizens NL.
Concurrentieanalyse
Vervolgens heb ik een aantal concurrenten bekeken en de mate van concurrentie in beeld gebracht. Hierbij komt als kans naar voren dat Modern Citizens NL een goede waarde propositie heeft en dit naar de buitenwereld moet communiceren. Als bedreiging is er echter wel geavanceerdere technologie mogelijk voor andere, grotere agency's.
Destep-analyse
Ook heb ik een Destep-analyse uitgevoerd. Hierbij komt als kans naar voren dat de economie aan het aantrekken is, waardoor bedrijven en consumenten meer budget hebben. Dit is gunstig voor Modern Citizens NL, in verbinding met de algemene marktfactor van hogere marketingbudgetten.
Verder komt de trend naar voren dat content steeds gepersonaliseerder wordt, en dat een steeds groter aandeel van de consumenten aangeeft dit ook prettig te vinden.
4.3 Concurrentenanalyse
Verder heb ik voor verschillende concurrerende agency's een concurrentenanalyse uitgevoerd (bijlage 12). Als kans komt hieruit voort dat Modern Citizens NL zich sterk kan differentiëren van andere concurrerende agency's, maar dit komt dit sterk naar voren in de eigen communicatie richting de doelgroep.
Verder is het boosten van content op de eigen socials ook een kans. Andere agency's zetten dit veelal in.
4.4 Distributieanalyse
Ook heb ik een distributieanalyse uitgevoerd. Hier zijn geen relevante kansen of bedreigingen uit voort gekomen.
4.5 Conclusie
Uit het externe onderzoek zijn verschillende relevante kansen en bedreigingen voortgekomen die ik mee kan nemen om het reframed problem op te stellen.
Stap 5: Verbinding intern en extern en het reframed problem
Om van de interne en externe analyse een verbinding te maken, heb ik een SWOT-analyse om de inzichten samen te brengen. Vanuit de interne analyse zijn krachten en zwaktes gekomen, terwijl de externe analyse de kansen en bedreigingen in de markt helder hebben gemaakt. De SWOT-analyse heb ik vervolgens als basis genomen voor voor een TOWS-analyse. Met deze stappen heb ik een stabiele basis om een reframed problem vast te stellen.
Op basis van de SWOT-analyse heb ik dus een TOWS analyse opgesteld. De belangrijkste inzichten die hieruit voortkwamen waren:
- Modern Citizens NL is een relatief nieuw bedrijf. Hierdoor is de awareness van de doelgroep over het merk laag. Hier kan op ingespeeld worden door een betaalde campagne te draaien, waarmee het bereik van de content van Modern Citizens NL een zeer sterke boost krijgt. Hierdoor zullen veel meer personen de uitingen van Modern Citizens NL zien, wat weer voor merkbekendheid zorgt.
- Modern Citizens NL heeft een waarde propositie die uitstekend aansluit bij de behoeften van de doelgroep, maar deze waarde propositie komt niet overal goed naar voren. Hier kan op ingespeeld worden door een betaalde campagne te draaien, die juist de waarde propositie naar voren brengt om dit te verduidelijken bij de doelgroep.
- Om niet overrompeld te worden door grote agency's, is een strategie rondom leadgeneratie erg nodig. Hierbij is te zien dat LinkedIn met een nieuwe advertentievorm is gekomen, genaamd LinkedIn lead gen ads. Hierbij worden contactformulieren direct bij de advertentie op LinkedIn getoond. Dit biedt een laagdrempelige manier voor de doelgroep om gegevens achter te laten, terwijl dit Modern Citizens NL de kans biedt om hier een test in uit te voeren binnen de expertise van het eigen personeel.
Op basis van deze en voorgaande inzichten, komt het volgende reframed problem naar voren:
Reframed problem: hoe kan Modern Citizens NL marketing medewerkers van bedrijven met beslissingsbevoegdheid over inzet van een marketing agency bereiken en activeren door middel van een full-funnel paid media strategie via de beschikbare kanalen van Modern Citizens NL?
Hierbij is de doelgroep gedefinieerd als marketing medewerkers van bedrijven, met beslissingsbevoegdheid over de inzet van een marketing agency. Dit is de doelgroep die in gesprek met Danny en Naji naar voren is gekomen als de doelgroep waar Modern Citizens zich op wil focussen.
Stap 6: Verzamelen (mogelijke) oplossingen vanuit het Reframed Problem
In deze stap ga ik vanuit het reframed problem op zoek naar mogelijke oplossingen voor het vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken. Deze oplossingen heb ik vervolgens beoordeeld en op basis van deze beoordeling de best passende oplossing gekozen.
6.1 Doelgroep
Als startpunt van het bedenken van oplossingen, heb ik onderzoek gedaan naar de doelgroep. Allereerst heb ik hiervoor gesproken met Stefan Hendrikx (bijlage ?). Stefan is Media Consultant bij Stroom, het mediabureau binnen de Candid-groep. Vanuit zijn rol als consultant heeft Stefan zowel oog op de behoeften van de klant, maar hij kan ook goed aangeven wat relevant is om als ander bureau binnen Candid te weten van Modern Citizens NL, zodat hij hen kan aanhaken waar dat mogelijk is. De belangrijkste mogelijke oplossingen die uit dit gesprek volgde:
- Concrete voorbeelden of cases maken indruk op klanten. Hierbij is te denken aan een succesvolle TikTok-campagne of een opgebouwde strategie. Dit plaatsen op bijvoorbeeld LinkedIn kan veel ogen op je gericht krijgen.
- Het is erg relevant om regelmatig updates te zien vanuit Modern Citizens NL, bijvoorbeeld via LinkedIn. Hierbij is consistentie van groot belang, zodat Modern Citizens NL top-of-mind blijft bij de doelgroep.
Om dit op te volgen, heb ik verder onderzoek gedaan naar de behoeftes van de doelgroep. Hierbij heb ik verschillende interviews bekeken met marketing medewerkers op senior niveau, die werken bij bedrijven die lid zijn van de merken100, de lijst van de meest invloedrijke merken in Nederland. Hierbij vallen twee dingen op:
- Verschillende merken hebben een groot aantal bureaus voor hun marketingcommunicatie, waarbij ieder aspect versplinterd is. Zo werkt Zeeman al met 6 verschillende bureaus (Marketing Report, Saskia van Weert, z.d.), en Samsung heeft voor iedere campagne al minimaal 4 bureaus (Marketing Report, Daan Dekkers, z.d.). Wat hieruit op te maken is, is dat de versimpelde full-service waardepropositie van Modern Citizens NL van grote waarde kan zijn voor bedrijven. Ook is de overkoepelende Candid groep hierin zeer interessant.
- Van deze merken geven meerdere aan dat influencer marketing een zeer interessante rol speelt in hun marketingstrategieën. Echter is dit nog een zeer nieuwe wereld, waardoor er ook eerder angstige kijk is op dit aspect. Modern Citizens NL heeft verschillende experts op het gebied van influencer marketing, maar dit komt niet naar voren in de huidige marketingcommunicatie. Het kan daarom interessant zijn expertise op dit vlak te laten zien aan de buitenwereld.
6.2 Opdrachtgever
Om ook de ideeën van de opdrachtgever te peilen, heb ik een brainstormsessie gehouden met Naji Bazzi, Manager Strategy & Paid Media, en tevens mijn stagebegeleider (bijlage ?). De belangrijkste mogelijke oplossingen die hieruit kwamen zijn:
- Het posten van content op LinkedIn, en hier een budget achter zetten om dit te boosten. Hiervoor is een budget beschikbaar van €250. Er zijn sinds de overgang naar Modern Citizens medewerkers die als één van hun vaste taken het creëren van marcom-content hebben gekregen, waardoor er regelmatiger posts geplaatst zullen worden. Hierdoor zal er keuze zijn welke content geboost kan worden.
- Binnen het budget van €250 kan ook een Google Search campagne ingezet worden. Dit zal zorgen voor hogere vindbaarheid.
- Binnen de content moet een duidelijke CTA zijn die triggert om contact op te nemen. Dit zal de doelgroep over de drempel trekken en zorgen dat zij contactgegevens achterlaten.
- Voor het inzetten van een betaalde campagne, moet er een mediaplan opgesteld worden met concrete KPI's. Deze KPI's zijn bijvoorbeeld CPM (Cost-per-Mille), CTR (Click-Through-Rate) en CPC (Cost-per-Click). Er zijn voorbeelden van klanten van Modern Citizens NL beschikbaar, die ik hiervoor ter inspiratie kan inzetten.
6.3 Expert
Hierna heb ik gesproken met een expert, namelijk Kevin Eggink (bijlage ?). Kevin is Paid Media Specialist bij Modern Citizens NL. Binnen zijn specialisme creëert hij voor diverse klanten campagnestrategieën, van aanbevolen targeting tot het opstellen van een mediaplan en bijbehorende KPI's. Uit ons gesprek zijn de volgende inzichten gekomen:
- Kevin adviseert sterk om een betaalde campagne in te zetten. Aangezien hier mogelijkheden zijn vanuit de opdrachtgever, en hij hiermee in het verleden de beste resultaten geboekt heeft zien worden bij klanten met soortgelijke vraagstukken. Hierbij is het belangrijk om een mediaplan op te stellen met duidelijke KPI's, waarin een onderscheid wordt gemaakt tussen de awareness, consideration, en action fase.
- Awareness: binnen de awareness fase is het van groot belang om voor deze doelgroep LinkedIn in te zetten. Hierbij boekt een video vaak goede resultaten, aangezien deze gunstiger zijn in de kosten van het uitleveren. Hierdoor kunnen meer mensen bereikt worden met hetzelfde budget. Hiernaast kan een Google Search campagne draaien met non-branded keywords. Dit zijn keywords waarbij de naam Modern Citizens niet gebruikt wordt. Dit zal helpen het bewustzijn van Modern Citizens NL te vergroten onder personen die zoeken naar termen als 'Marketing agency'.
- Consideration: Binnen de consideration fase kan ook een Google Search campagne ingezet worden. Bij deze campagne is het zaak om juist branded keywords te gebruiken, dus zoektermen waar Modern Citizens in voorkomt. Dit zal helpen om mensen die al op zoek zijn naar ons merk richting onze website te sturen.
- Action: Binnen de actionfase is het advies om een Linkedin Lead Ad in te zetten. Dit is een advertentie met reguliere content, maar daarbij een knop. Via deze knop openen personen een contactformulier binnen LinkedIn. Dit zal de drempel om contact op te nemen sterk verlagen, aangezien men op hetzelfde platform blijft.
- Mediaplan: in het mediaplan dat wordt opgesteld moet per campagne duidelijk naar voren komen welke kanalen worden ingezet, welke doelgroep getarget moet worden, en in welke fase de campagne zich bevindt. Hierbij moet ook een tijdframe duidelijk zijn. Kevin zijn advies daarin, is om per LinkedIn campagne een week aan te houden, met een overkoepelende Google Search campagne die de gehele looptijd doorgaat.
6.4 Concurrenten
Als we kijken naar concurrenten, valt al snel iets op. Wanneer ik deze op zoek op Google, zijn de bovenste resultaten altijd betaalde Search-advertenties. Dit zorgt ervoor dat deze bedrijven altijd bovenaan de zoekpagina staan, wat hun zichtbaarheid een grote versterking geeft.
Hiernaast is het uitdagend om uit te vinden wat concurrenten concreet doen aan leadgeneratie, aangezien dit voornamelijk interne processen zijn waar extern weinig tot geen kijk op is.
6.5 Gekozen oplossing
Vanuit de inzichten van verschillende invalshoeken zijn een hoop ideeën naar voren gekomen. Vanuit deze ideeën heb ik besloten om de volgende richting op te gaan:
Paid Search & Social Campagne
Om marketing medewerkers met beslissingsbevoegdheid te bereiken en activeren door middel van een full-funnel strategie via de beschikbare kanalen van Modern Citizens NL, is een Paid Search & Social Campagne de best passende oplossing. Dit is een veelomvattende oplossing, met verschillende belangrijke elementen:
- Mediaplan: de basis van deze oplossing ligt in het opstellen van een mediaplan. Uit de inzichten van de expert is duidelijk dat dit mediaplan een aantal belangrijke delen moet bevatten. Dit zijn de campagnes per funnel-fase, de kanalen die ingezet zullen worden, de KPI's per campagne, het tijdframe waarin ieder campagne loopt, de content die per campagne ingezet wordt, en de bijbehorende targeting die bij iedere campagne ingezet zal worden.
Campagne: Op basis van het mediaplan kan een campagne opgestart worden. Op basis van de inzichten van zowel de doelgroep, de opdrachtgever, en de expert, zijn LinkedIn en Google Search de best bijpassende kanalen waar deze campagnes ingezet kunnen worden.
Stap 7: Prototype
In deze stap leg ik uit hoe de eerste uitwerking van het prototype tot stand is gekomen, en hoe dit uiteindelijk zijn uitwerking vindt in een Business Case. Ook leg ik uit hoe ik draagvlak heb gecreëerd bij verschillende stakeholders, om het minimum viable product ook in de praktijk te gaan testen.
Prototype
Zoals eerder als inzicht van expert Kevin Eggink kwam en als eis van opdrachtgever Naji Bazzi, is het opstellen van een mediaplan voor een betaalde campagne cruciaal. Op basis van eerder inzichten heb ik dit mediaplan opgesteld, in combinatie met eerdere mediaplannen die zijn opgesteld voor onze klanten. Deze zijn uiteraard niet 1 op 1 over te nemen, maar geven wel een basis voor de juiste structuur. De eerste uitwerking staat in bijlage ?.
Om feedback op te halen van de belangrijkste stakeholders, heb ik het mediaplan allereerst voorgelegd aan expert Kevin Eggink. Hij gaf aan dat het prototype de juiste structuur bevat, maar dat de geprojecteerde kosten te goedkoop zijn voor een platform als LinkedIn. Hij stelde een verwachte CPM voor van €15,00 voor LinkedIn Awareness, een CPM van €50,00 voor een LinkedIn Lead Gen, en een CPM van €100,00 voor een Google Search campagne. Deze cijfers heb ik geüpdatet en de bijbehorende overige KPI's doorberekend. Op basis hiervan is versie 2 van het prototype tot stand gekomen (bijlage?). Hij gaf aan dat de doelgroep sterk is, welke is vastgesteld op basis van data die over LinkedIn gebruikers is vastgesteld. Dit is sterk in verbinding met de trend dat data-gedreven strategieën helpen om marketingstrategieën te optimaliseren (bijlage 9). Hij geeft wel aan dat de content die gebruikt zal worden verder verduidelijkt moet worden.
Om de gebruikte content te verduidelijken, ben ik in gesprek gegaan met Ivaylo Kirov, Creative bij Modern Citizens NL en in de leiding van de content die rond onze marcom geplaatst worden. Ik heb hem het plan uitgelegd, en gevraagd welke content hij vanuit zijn rol geschikt ziet. Hij stelde voor iedere laag verschillende content voor.
LinkedIn awareness
Voor de LinkedIn awareness laag heeft Ivaylo voorgesteld om een video te gebruiken. Deze video is gecreëerd ter introductie van de rebranding naar Modern Citizens NL. Hierbij voeren wij een A/B test uit met twee verschillende copy's, waarin de boodschap net anders wordt overgebracht. Deze copy wordt aangeleverd door team marcom.
LinkedIn Lead Gen
Voor de LinkedIn Lead Gen advertentie, die in de action fase wordt uitgevoerd, stelt Ivaylo voor om een Image Carousel in te zetten, met op iedere foto een verschillend teamlid van Modern Citizens NL. Hierin zit een CTA die naar de lead form zal leiden, op LinkedIn zelf. Ook de copy van deze advertentie zal door team marcom aangeleverd worden.
Nu de content op LinkedIn duidelijk is, is het ook zaak om de Google Search campagne in te richten. Hiervoor heb ik Jens Knibbeler, Paid Media Specialist en Google lead, gesproken. Hij heeft aangeraden om een A/B test te doen, waarbij de helft van het budget richting branded keywords gaan. Dit zijn keywords die de term 'Modern Citizens' bevatten. Dit zorgt dat personen die ons zoeken, ook onze website helemaal bovenaan zien. De andere helft wordt ingestoken richting non-branded keywords. Dit zijn keywords die niet direct 'Modern Citizens' bevatten, maar zoektermen waarvan de zoeker wel interessant kan zijn om op onze website te krijgen. De gebruikte keywords staan in bijlage ?.
Nu alle specialisten het mediaplan hebben bekeken en hun feedback hierover hebben gegeven, heb ik opdrachtgever Naji dit plan voorgelegd. De volledigheid van het plan was tot zijn grote tevredenheid, en hij stond volledig achter het uiteindelijke mediaplan. Hij heeft het afgesproken budget van €250 vrijgegeven, zodat de campagnes gestart kunnen worden.
Business case
Er zijn uiteraard kosten verbonden bij het draaien van deze campagne. Zo is het mediabudget €250. Dit zijn kosten die direct door Modern Citizens NL betaald worden. De gebruikte content is bestaand, en er wordt geen nieuwe content gecreëerd om dit te implementeren. Daarom zitten hier geen kosten aan verbonden. De kosten blijven daarom beperkt tot de mediabudget wat gebruikt wordt.
De baten van deze campagne zijn:
- Merkbekendheid: Er zal grotere merkbekendheid ontstaan doordat er een publiek bereikt wordt die zonder betaalde campagne niet bereikt wordt. Dit publiek wordt op basis van data specifiek getarget, waardoor dit personen zijn die ook relevant zijn voor het genereren van gekwalificeerde leads voor Modern Citizens NL. Hiernaast wordt een Google Search campagne gedraaid, die zoekmachineverkeer richting het bedrijf of richting de branche zal opvangen en richting de website zal sturen. Ook dit zorgt voor een hogere merkbekendheid.
- Leads: Volgens het opgestelde mediaplan zullen er leads worden gegenereerd door het draaien van de Lead Gen campagne op LinkedIn. Ondanks dat een lead nog niet direct betekent dat er een nieuwe klant binnen is, vergroot dit wel de kans. Hier is het account team van Modern Citizens NL sterk bij gebaat.
Door deze baten zal het uiteindelijke prototype een passende oplossing zijn voor het reframed problem. Modern Citizens NL zal met deze campagne marketing medewerkers van bedrijven met beslissingsbevoegdheid over de inzet van een agency bereiken, door de gerichte targeting op LinkedIn. Ook zullen deze personen opgevangen worden op Google door de Google Search advertentie. Vervolgens worden deze personen opnieuw getarget voor een Lead Gen advertentie op LinkedIn, waardoor ze geactiveerd worden om hun gegevens achter te laten. Hierdoor zal een full-funnel paid media strategie ingezet zijn, met de beschikbare kanalen van Modern Citizens NL.
Stap 8: Testen
In deze stap leg ik uit wat er allemaal getest zal worden tijdens de uitvoering van de campagnes in het opgestelde mediaplan.
LinkedIn Video ad
De LinkedIn video ad zal middels een A/B test bekeken worden wat het beste werkt qua copy tekst. Aan de video zal geen verschil gemaakt worden. De KPI die aan dit deel van de campagne zit, is een CPM van €15,00. De CPM is het belangrijkste cijfer voor deze advertentie, aangezien het doel is om bereik te genereren, en CPM is bij uitstek de metric om te bepalen hoe duur uitlevering geweest is. Hierbij is een zo goedkope mogelijke CPM het beste, aangezien hierdoor de uitlevering goedkoper is, en er zo meer mensen bereikt worden. Tijdens deze campagne zullen geen optimalisaties nodig zijn, aangezien zowel versie A als versie B eenzelfde budget heeft. Conclusies zullen na afloop getrokken worden.
Google Search ad
Zowel de branded als de non-branded versie van de Google Search campagne zullen getest worden. Hierbij is de belangrijkste KPI zowel de CTR (click-through-rate) als de CPC (cost-per-click). Het is met de Google Search campagne namelijk zaak om zoveel mogelijk verkeer naar de website te sturen. Wanneer er een hoger percentage van de personen die de advertentie zien ook doorklikken, verzorgt dit meer websiteverkeer. Dit gaat hand in hand met de lagere kosten die nodig zijn om één klik te genereren.
Tijdens de looptijd van deze campagne is het essentieel om meerdere keren te checken op welke zoektermen de campagne gevonden wordt, en of dit het gewenste CTR en CPC behaald. Wanneer dit niet het geval is, kan gekozen worden deze keyword uit te zetten.
LinkedIn Lead Gen ad
Voor de LinkedIn Lead Gen ad wordt het succes uiteraard gemeten door het aantal leads wat verzameld wordt. Hiervoor heeft LinkedIn zelf een verwachting opgesteld van 1 tot 5 leads. Deze verwachting is gebaseerd op de gebruikte doelgroep en hun eerdere gedrag op soortgelijke campagnes als deze. Ook deze campagne heeft, vergelijkbaar met de LinkedIn video ad, geen tussentijdse optimalisaties nodig.
Conclusie
Met deze KPI's en testplan kan er accuraat bepaald worden of de campagne de gewenste resultaten heeft.
Stap 9: Uitvoeren
In deze stap laat ik per gedeelte van de campagnes zien wat er is uitgevoerd en wat de resultaten zijn.
9.1 LinkedIn Video Ad
Zoals gezegd in stap 8, is het belangrijkste om te meten rond de LinkedIn Video Ad de CPM, aangezien het hoofddoel is om bereik te genereren. Hierbij is in overleg met expert Kevin een verwachte CPM van €15,00 opgesteld. Kijkend naar het resultaat van de gehele campagne (bijlage ?), waarbij dus de resultaten van zowel versie A als versie B zijn meegenomen, zien we een CPM van €14,32. Dit laat zien dat deze campagne ongeveer naar verwachting heeft gepresteerd. Met het budget van €100 hebben we in totaal 6.984 impressies gegenereerd, met een bereik van 5.159. Dit heeft sterk bijgedragen aan het vergroten van de merkbekendheid in de eerste fase van de funnel.
Kijkend naar de A/B test (bijlage ?), kunnen we slechts een heel klein verschil waarnemen. Dit verschil is verwaarloosbaar. Er is wel een verschil in CPM te zien, maar dit is zeer klein op het budget dat is ingezet.
Overall kunnen we uit deze ad concluderen dat het inzetten van een video op LinkedIn met Nederlandse copy, in combinatie met het targeten van marketing medewerkers op een senior level, bijdraagt aan het vergroten van de merkbekendheid van Modern Citizens NL, wat het doel is van de awareness fase.
9.2 Google Search campagne
Overeenkomend met stap 8, is de Google Search campagne ingezet met een A/B test met één campagne die branded keywords bevat, en één campagne die non-branded keywords bevat. Hierbij heb ik doorlopend de campagne in de gaten gehouden en optimalisaties doorgevoerd waarin dit nodig was.
Totaal
Als we beide campagnes bij elkaar optellen, valt allereerst op dat de totale uitgave iets meer dan de verwachte €50 is geweest. Voor Google Search moet een dagbudget ingegeven worden, die vervolgens indicatief gebruikt wordt. Hierdoor kan Google bij kansen iets meer uitgeven, maar bij mindere traffic ook een lagere uitgave hebben. Kijkend naar de KPI's, zijn de CTR en CPC het belangrijkste. Hier zien we dat we de opgestelde KPI's in het mediaplan ruim hebben behaald. De CTR kwam uit op 5,58%, wat vergelijkbaar is met de verwachting. De uitlevering was echter veel goedkoper dan verwacht, met een CPM van slechts €32,53, waardoor veel meer mensen bereikt zijn dan verwacht. Wanneer dit het geval is maar de CTR is zoals verwacht, is het gevolg dat de kwantiteit aan clicks veel hoger is dan verwacht. Dit brengt de CPC op €0,58, terwijl de verwachting op 2 euro lag. Al met al zien we dat Google Search in de totaliteit zeer succesvol is gebleken.
Branded
De branded keywords zijn de keywords waarbij Modern Citizens in de zoekterm van de zoekmachinegebruiker staat. Hierbij zien we een CTR van 38,57%, en een CPC van €0,34. Ten opzichte van de opgestelde KPI's zijn dit geweldige resultaten. Gezien het lage aantal keywords zijn geen optimalisaties doorgevoerd.
Non-branded
De non-branded keywords zijn de keywords waarbij Modern Citizens niet direct in de zoekterm van de zoekmachinegebruiker staat, maar wat wel te maken heeft met Modern Citizens. De totale resultaten komen uit op een CTR van 3,47% en een CPC van €1,04. Waar de CTR onder de benchmark ligt, blijkt de CPC wel goedkoper door de goedkopere uitlevering. Desondanks staan deze cijfers in groot contrast met de cijfers die we zien bij de branded keywords.
Over de looptijd van de campagne zijn op verschillende momenten optimalisaties doorgevoerd:
- Digital marketing agentschap als keyword is uitgezet. Ondanks 70 impressies is hier nog geen enkele keer op geklikt, wat laat zien dat dit niet een zoekterm is die bij de juiste personen uitkomt of niet de juiste boodschap bevat om door te klikken.
- Marketing agency als keyword uitgezet. Ondanks een redelijke performance met een CTR van 4,46% en een CPC van €1,04, nam dit keyword een groot deel van het budget voor zich. Om een volledige test te kunnen draaien voor de andere keywords, heb ik gekozen dit keyword uit te zetten.
- Verder zijn er verschillende negative search keywords toegevoegd (bijlage ?). Na het analyseren van de termen waarop wij gevonden werden, kwamen onder andere deze termen naar voren. Velen hebben echter niks met Modern Citizens NL te maken. Door ze een negative search keyword te maken, wordt de advertentie juist niet getoond bij deze zoektermen.
Conclusie
Op basis van de testresultaten, is duidelijk te zien dat de branded keywords een betere performance laten zien dan non-branded keywords. Hierin zit echter een nuancering; het zoekvolume om keywords met Modern Citizens is veel kleiner, waardoor de concurrentie veel lager is. Verder zijn personen die deze advertentie zien vaak al op zoek naar ons bedrijf, waardoor zij sneller geneigd zijn om op de advertentie te klikken. Daarom is het op basis van de testresultaten duidelijk dat de branded keywords beter performen, maar ook de non-branded keywords zijn nodig om te concurreren met andere bedrijven op de zoektermen.
9.3 LinkedIn Lead Gen ad
De LinkedIn Lead Gen ad is het laatste stukje van de campagne, waarbij het doel is om leads te genereren binnen LinkedIn. Hierbij is de leidende KPI uiteraard het aantal verzamelde leads. Kijkend naar het resultaat van de campagne, zien we echter dat er 0 leads gegenereerd zijn (bijlage ?).
Hierbij is wel te zien dat het bijbehorende formulier 16 keer is geopend. Hieruit blijkt dat de personen die verdere interesse hadden, nog niet de juiste interesse hadden om hun gegevens achter te laten. Het resultaat van deze ad is dus zeer negatief.
Stap 10: Impact interventies en eindoplossing
In deze stap kijk ik terug op de uitgevoerde test en in welke mate dit een oplossing is voor het reframed problem. Op basis hiervan adviseer ik over de vervolgstappen die Modern Citizens NL kan nemen.
Testresultaten
De uitgevoerde test is over de gehele funnel geweest. Hierbij is voor iedere fase een oplossing bedacht.
Awareness
Binnen de awareness fase is een LinkedIn Video Ad ingezet. Uit de testresultaten is gebleken dat dit zeer goed werkt in vergelijking met de verwachtingen van de expert. Hierbij is impact gemaakt door de merkbekendheid onder de belangrijkste personen binnen de doelgroep van Modern Citizens NL te verhogen. Aangezien Modern Citizens NL nog altijd zeer nieuw is en nog aan merkbekendheid kan winnen, is mijn advies om de awareness campagne met soortgelijke content door te zetten. Hierbij kan een verruiming van de targeting gezocht worden, waardoor ook marketing medewerkers die niet op hoge senioriteits level zitten toch bekend worden met het bedrijf.
De operationele acties die hiervoor nodig zijn, is dat er een paid media specialist een uur per week hieraan zal werken, om de campagnes op te zetten en te monitoren. Dit zal ook een uur tijd vergen van een bijbehorende projectmanager. Daarnaast moet de content gecreëerd blijven worden, maar dit takenpakket wordt al uitgevoerd, waardoor dit geen extra operationele actie nodig heeft.
Als financiële actie zal dit een mediabudget vergen. Hiervoor blijkt met €100 al een sufficiënt budget te zijn om duizenden mensen te bereiken. Dit kan maandelijks ingezet worden. De baat hierbij is de vergrote merkbekendheid.
Consideration
Binnen de consideration fase is een Google Search campagne ingezet met zowel branded als non-branded keywords. Uit de uitgevoerde testen bleek dat branded keywords betere performance behaalden. Echter zit hier als nuance in dat mensen die modern citizens opzoeken, al de intentie hebben onze website te bezoeken. Hierdoor is de verhoogde performance te verwachten. Mijn advies is om zowel branded als non-branded keywords in te blijven zetten, met het huidige totale dagbudget van €5. Dit betekent een budget van €150 per maand.
De operationele acties die benodigd zijn, zijn niet groot. Aangezien de campagnes al zijn opgezet, is enkel een wekelijkse monitoring nodig. Hiervoor is 15 minuten van een paid media specialist voldoende.
Als financiële actie zal er dus €150 als maandbudget vrij moeten komen om deze campagne te draaien. De baat hierbij is het verkeer naar de website.
Action
In de action fase is een LinkedIn Lead Gen form ingezet. Hier zijn echter geen leads uitgehaald. Mijn advies is dan ook om deze advertentievorm niet meer in te zetten.
Wat ik hierin wel adviseer is om de website aan te passen. Op de website zijn momenteel geen contactformulieren te vinden, waardoor het contact zoeken met een verantwoordelijke van Modern Citizens NL erg omslachtig is. Een verbeterde website met contactformulier zal hier enorm in helpen.
Hier is uiteraard wel een financiële actie voor nodig. Echter is er voor web development in-house expertise, die hiervoor ingezet kan worden. Hierdoor is geen externe investering nodig. Dit betekent echter wel dat deze personen non-billable uren zullen moeten schrijven, wat het echte financiële plaatje lastig maakt om in kaart te brengen.
Operationeel gezien zal dit vanuit een hoog level gecoördineerd moeten worden, aangezien de website in beheer is van Modern Citizens UK, maar gedeeld wordt tussen NL en UK.
Het inzetten van deze adviezen zal sterke handvaten geven voor Modern Citizens NL om het genereren van leads te laten werken. Al met al is de interventie dus deels een oplossing geweest voor het reframed problem, maar er is zeker nog winst te boeken.